Restauratie Vervolg 2010 (Muzikale)

Dinsdag 25 mei 2010

"Muzikale restauratie..." Spinrag van eeuwen oud

img0ROME 25 mei 2010 - Alhoewel de afsluiting van de restauratie van de Friezenkerk al achter de rug is, ontbreken er nog twee elementen: de vloer en het historische orgel. Wat de vloer betreft, wacht men op de levering van de tegels vanuit Nederland. Wat het orgel betreft, hieraan begon een gespecialiseerde firma uit Bergamo in Noord-Italië op tweede Pinksterdag te werken.

Spinrag van eeuwen oud...

img1

...bijdrage van Kees van Duin en Piet Cuijpers

Alhoewel de afsluiting van de restauratie van de Friezenkerk al achter de rug is, ontbreken er nog twee elementen: de vloer en het historische orgel. Wat de vloer betreft, wacht men op de levering van de tegels vanuit Nederland. Wat het orgel betreft, hieraan begon een gespecialiseerde firma uit Bergamo in Noord-Italië op tweede Pinksterdag te werken.

img2

Die tweede Pinksterdag bestaat in Italië niet, en is dus een gewone werkdag. En ziedaar, toen uw verslaggever op dinsdagnamiddag ter plekke kwam, was het hele orgel al gedemonteerd. Meneer Domenico Bonetti zat op zijn gemak het spinrag van eeuwen onder uit de orgelkast weg te stofzuigen. Hij legde ons uit dat de buitenrand van de orgelkast het originele hout is uit de zeventiende eeuw. Hetzelfde geldt voor het grootste gedeelte van de pijpen, in metaal en in hout.

img3

Het herstelwerk zal ter plekke gebeuren, dus hoofdzakelijk op het plat van de Friezenkerk, buiten het winkeltje.

img4

De firma Pietro Corna (de naam van het bedrijf is de naam van de eigenaar) is specialist ter zake. We kijken alvast uit naar het welluidende eindresultaat.

"Restauratie..."

een “never-ending story”

imgstart

ROME 13 oktober 2010
- De trouwe bezoekers van onze site en kerk zullen zich herinneren dat ongeveer een jaar geleden de restauratie van de Friezenkerk werd afgesloten met een plechtige eucharistieviering, voorgegaan door de voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie Mgr. Ad. van Luyn. En nu nog een nieuwsartikel over diezelfde restauratie? Ja, want de afsluiting was in feite een deel-afsluiting. Vorig jaar ontbraken nog twee belangrijke elementen aan het werk: de vloer en het historische orgel. Intussen zijn voor beide onderdelen belangrijke stappen gezet.

friezenkerk

De trouwe bezoekers van onze site en kerk zullen zich herinneren dat ongeveer een jaar geleden de restauratie van de Friezenkerk werd afgesloten met een plechtige eucharistieviering, voorgegaan door de voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie Mgr. Ad. van Luyn.

En nu nog een nieuwsartikel over diezelfde restauratie? Ja, want de afsluiting was in feite een deel-afsluiting. Vorig jaar ontbraken nog twee belangrijke elementen aan het werk: de vloer en het historische orgel. Intussen zijn voor beide onderdelen belangrijke stappen gezet.

friezenkerk2

Vandaag zoemen we in op de vloer. Hoewel we ons in Rome in het toeristische hoogseizoen bevinden, en onze kerk dus elke zondag overvol zit, wordt intussen gewoon de nieuwe tegelvloer erin gelegd. Het is een secuur werkje, waar ook heel wat voorbereiding aan vastzat. De situatie is nl. dat we hier met een speciale tegel te maken hebben. Wie de Friezenkerk kent, weet dat de oude tegels bijna allemaal gebroken of gebarsten waren. Of er was een hoek of kant vanaf gebroken. Dit omdat de ondergrond zand is. Nu is er in heel Italië geen enkel bedrijf dat keramische tegels maakt op 1300 graden Celsius, nodig om de gewenste graad van hardheid te bekomen. Dus werd onder leiding van Ir. Jozef van Ardenne contact gezocht met een vaderlandse firma. Men kwam uit bij het bedrijf St. Joris uit het Limburgse Beesel dat de gewenste kwaliteit zonder problemen leverde.

friezenkerk3

friezenkerk4

friezenkerk5

Bij het leggen worden de historische elementen van marmer, wit en gekleurd, behouden. Ook worden de oude tegels die nog goed zijn, opnieuw gebruikt, voor de twee zij-altaren en rond het hoogaltaar. Een mooi voorbeeld van recycling! Tussen de pilaren van het schip blijven de oude tegels ook liggen, wat een mooi contrasterend beeld oplevert. De kerk heeft een vloeroppervlakte van 300 vierkante meter – 60 vierkante meter worden belegd met hergebruikte oude tegels, 200 vierkante meter is de vloer met nieuwe tegels.

friezenkerk6

Scherpe ogen zullen vaststellen dat er nu wel een voeg tussen de tegels zit, die vroeger naadloos gelegd waren. Maar door de hoge temperatuur van het bakken, was dat onmogelijk geworden en dat is meteen de enige toegeving die men gedaan heeft. De vloer zal met gewoon zand ingevoegd worden.

friezenkerk7

friezenkerk8

Pater Tiemen Brouwer, OP, pastoor van de parochie in gesprek met architect Fratini.

friezenkerk9

Bezoekers uit Maastricht onder begeleiding van E. H. Deken Hanneman rond de doopvont uit Maastricht.

friezenkerk10

De vloer gaat rond 15 november af zijn. Dan volgen nog de restauratie van het historische orgel en actie rond de klimaatbeheersing in de kerk. Daarover later meer.

Dit is een bijdrage van pater Piet CuipersFriezenkerk Rome
c/c Chiesa dei SS.Michele e Magno
Borgo Santo Spirito 21/41
00193 Roma - Italia
Tel. +39 336 766 135
Fax +39 178 226 3757

Financiële bereikbaarheid
Bic BPCVIT2S
IBAN   IT37G0521603225000000000993     
(9 nullen achter elkaar!)
t.n.v.   Stichting Willibrordcentrum
Bank: Credito  Valtellinese  (Artigiano)
favicon